Exam Code: 1Z0-068 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: Oracle Database 12c: RAC and Grid Infrastructure Administration
Certification Provider: Oracle
Free Today! Guaranteed Training- Pass 1Z0-068 Exam.

Q11. Examine the output of this command: ASMCMD> volinfo –G ACFS -a Diskgroup Name: ACFS Volume Name: VOL1 Volume Device: /dev/asm/vol1-280 State: ENABLED Size (MB): 248 Resize Unit (MB): 32 Redundancy: MIRROR Stripe Columns: 4 Stripe Width (K): 128 Usage: ACFS Mountpath: /u01/app/grid/acfsmount The ACFS disk group is a normal redundancy disk group with 5 GB of free space. To increase the size of the ACFS file system, you execute this command as the root user: $ /sbin/acfsutil size +200M /u01/app/grid/acfsmount 

Which two statements are true regarding the outcome of this command? 

A. It resizes VOL1. 

B. It fails to resize the filesystem because it must be unmounted before resizing. 

C. It fails to resize VOL1 because it must be executed as a user belonging to the SYSASM group. 

D. It succeeds but leaves the filesystem unmounted. 

E. It resizes the filesystem mounted on /u01/app/grid/acfsmount. 

Answer: A,D 


Q12. Which two statements are true about ASM alias names? 

A. ASM files created using an alias name are not OMF files even if OMF is enabled. 

B. Alias file names cannot be used together with templates when creating tablespaces. 

C. ASM files created using an alias name are OMF files even if OMF is not enabled. 

D. Alias names can be stored only in user-defined directories. 

E. ASM files created using an alias name also have a fully qualified name and can be accessed by eithername. 

Answer: A,D 


Q13. Which two actions are performed by installing the Oracle 12c Preinstall RPM on Oracle Linux? 

A. It creates the grid user if not already defined. 

B. It modifies the /etc/sysctl.conf Linux file. 

C. It installs kernel modules required for the ASM Cluster File System (ACFS). 

D. It installs the OpenSSH client package. 

E. It creates the oinstall group if not already defined. 

Answer: C,D 


Q14. Which three events occur when a hub node fails in an Oracle Clusterware 12c Flex Cluster? 

A. The hub node is evicted from the cluster 

B. Leaf nodes connected to the failing hub node are reconnected to a surviving hub node without servicedisruption. 

C. Cluster resources running on leaf nodes connected to the failed hub node are relocated to one or moresurviving hub nodes. 

D. Cluster resources running on leaf nodes connected to the failed hub node are relocated to one or moresurviving leaf nodes. 

E. Cluster resources running on the failed hub node are relocated to one or more surviving hub nodes. 

F. Cluster resources running on the failed hub node are relocated to one or more surviving leaf nodes. 

G. Cluster resources running on the failed hub node are relocated to one or more surviving hub nodes or leafnodes, or both. 

Answer: D,F,G 


Q15. Which two methods exist for enabling the collection of additional resource debugging information for specific resources controlled by Oracle 12c Clusterware? 

A. Use the cluvfy comp command for the specific resource within a component. 

B. Use the crsctl set trace res “resource_name=debugging_level” command. 

C. Use the crsctl set log res “resource_name=debugging_leve2” command. 

D. Set the environment variable _USA_ORA_DEBUG=1 and then stop and restart the resource that requiresresource debugging data to be collected. 

Answer: B,D 


Q16. You support a three-instance, policy-managed, multitenant RAC database CDB1 with two PDBs PDB_1 and PDB_2. 

It runs on an eight-node cluster and a serverpool prod_pool has three servers. Examine these commands executed on HOST01: 

$ srvctl add service –db CDB1 –pdb PDB_1 –service HR –serverpool prod_pool 

$ srvctl start service –db CDB1 –service HR $ srvctl stop service –db CDB1 –service HR 

Which two statements are true? 

A. HR is uniformly managed across all instances in prod_pool. 

B. srvctl stop service only closes PDB_1 in the instance on HOST01. 

C. srvctl stop service closes PDB_1 on all CDB1 instances. 

D. srvctl stop service prevents logins for HR only to CDB1 on HOST01. 

E. srvctl stop service prevents logins to any isntance of CDB1 using service HR. 

F. HR is available on a single instance of prod_pool. 

Answer: B,F 


Q17. A directory +DATA/ORCL/DATAFILE/USERS exists in ASM. 

USERS is a user created directory; ORCL and DATAFILE are system generated directories. Which two statements are true about user-created directories? 

A. You can create subdirectories under the USERS directory. 

B. You cannot rename a user-created subdirectory. 

C. You cannot drop a directory containing aliases unless you delete the aliases first. 

D. You cannot create a user-defined directory at the root (+) level. 

E. You cannot create a nested subdirectory /USERS/2014 under USERS with a single CREATE DIRETORYcommand even if directory USER1 doesn’t exist. 

Answer: A,C 


Q18. The DGRP1 diskgroup has these attributes: 

1.Normal redundancy 

2.Two failgroups with four asmdisks in each failgroup 

3.compatible.asm set to 12.1 

The ASM_POWER_LIMIT is currently set to 1 in the ASM instances. 

There are three databases whose instances are up and which access data in the DGRP1 diskgroup. 

No other clients use this diskgroup. 

You want to add two asmdisks to each failgroup, complete the rebalance as quickly as possible, by avoiding checks for access to allocation units, and then restore database availability. 

Examine the list of actions: 

1.Shut down all database instances using DGRP1. 

2.Shut down all ASM instances. 

3.Add the disks to DGRP1 specifying a large value for the REBALANCE POWER clause. 

4.Start one ASM instances in restricted mode. 

5.Wait for the rebalance to finish. 

6.Mount DGRP1 in restricted mode. 

7.Start all database instances whose files are stored in DGRP1. 

8.Dismount DGRP1. 

9.Mount DGRP1. 

10.Start all ASM instances. 

Identify the correct sequence of required steps: 

A. 1, 2, 3, 4, 5, 2 ,10, 7 

B. 1, 3, 5, 7 

C. 1, 8, 6, 3, 5, 8, 9, 7 

D. 1, 8, 6, 3, 5, 2, 10, 7 

Answer:


Q19. Which two statements are true about the Global Enqueue Service, Instance Locks, and global enqueues in Oracle 12c RAC? 

A. In a RAC One Node database, there is no LMD0 process if only one instance is running. 

B. Global Enqueues and Instance Locks replace mutexes completely in RAC database instances. 

C. In a RAC database, there is no LMD0 process if only one instance is running. 

D. Global Enqueues and Instance Locks replace latches completely in RAC database isntances. 

E. Global Enqueues may have owners and waiters in the same instance. 

F. Global Enqueues may have converters and waiters in the same isntance. 

Answer: E,F 


Q20. Which two steps must always be performed to delete node host04 from an Oracle 12c Clusterware cluster that does not use Grid Naming Service (GNS)? 

A. Run the crsctl unpin css – host04 command as root on host01, or on either host02 or host03. 

B. Run the rootcrs.pl – delete –force command as root on host01, or on either host02 or host03. 

C. Run the rootcrs.pl – delete –force command as root on host04. 

D. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host04. E. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host04. 

E. Run the crsctl delete node n – host04 command as root on host01, or on either host02 or host03. 

Answer: B,C